T. 93 488 27 45addvera@addvera.euAvisos Legals

Search
Close this search box.

Novetats en els sistemes informàtics de facturació

VeriFactu és l’abreviatura de “Factura verificable en la seu electrònica de la AEAT” i és un sistema de verificació de factures electròniques dissenyat per a combatre el frau fiscal.

 La Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal (“Llei Antifrau”), va establir, entre altres mesures, l’obligació per als productors, comercialitzadors i usuaris, que els sistemes i programes informàtics o electrònics que suportin els processos comptables, de facturació o de gestió dels qui desenvolupin activitats econòmiques garanteixin la integritat, conservació, accessibilitat, llegibilitat, traçabilitat i inalterabilitat dels registres, sense interpolacions, omissions o alteracions de les quals no quedi la deguda anotació en els propis sistemes (en endavant, les “garanties”).

En desenvolupament d’aquesta obligació i amb la finalitat indicada, el RD 1007/2023, de 5 de desembre, va establir els requisits que han d’adoptar els sistemes i programes informàtics o electrònics que suportin els processos de facturació d’empresaris i professionals (SIF). L’aplicació efectiva d’aquest reglament va quedar pendent d’una ordre ministerial que desenvolupés les especificacions tècniques, funcionals i de contingut dels SIF, ordre que, finalment, va entrar en vigor el passat 29 d’octubre (Ordre HAC/1177/2024), donant un termini de 9 mesos a fabricants i comercialitzadors de programari per adaptar/desenvolupar els SIF. D’ara endavant, “SIF adaptat”.

En síntesi, a partir que aquesta obligació entri en vigor, els empresaris i professionals (en endavant els obligats) només disposaran de dues opcions per facturar:

  • La utilització d’ un SIF adaptat.
  • La utilització de l’aplicació informàtica que, a aquest efecte, pugui desenvolupar l’AEAT (a fi de facilitar el compliment a obligats que no disposin d’un SIF adaptat).

Els SIF adaptats han de:

  • Permetre el compliment de les “garanties”.
  • Tenir la capacitat de remetre a l’ administració tributària, per mitjans electrònics i de forma continuada, segura, correcta, íntegra, automàtica, consecutiva, instantània i fefaent, tots els registres de facturació.
  • Comptar amb un “registre d’esdeveniments” que reculli, automàticament i permanentment, operacions realitzades o successos ocorreguts durant el seu ús, que hauran de poder ser consultats des del propi sistema.
  • Tenir dissociat l’ accés a la informació amb transcendència tributària de l’ accés a la possible informació confidencial, de caràcter no patrimonial.

Per a això, els SIF adaptats:

  • Han de generar, de forma automàtica, un registre de facturació d’alta, simultàniament o immediatament anterior a l’expedició de cada factura que haurà de ser signat electrònicament (aquest registre contindrà la informació essencial de cada factura).
  • Han de poder generar també, un registre de facturació d’anul·lació quan s’hagi emès erròniament una factura i sigui necessari anul·lar el seu corresponent registre d’alta, que també haurà de ser signat electrònicament.
  • Han d’afegir una empremta o “hash” als dos registres indicats (alta i anul·lació).
  • Han de generar un codi “QR” en totes les factures que s’emetin, incloses les simplificades (tiquets).

Els obligats poden optar per enviar aquests registres de facturació (alta i anul·lació), directament i automàticament a l’AEAT, o poden conservar-los i tenir-los disponibles en cas que siguin requerits per l’AEAT. En aquest cas, hauran de tenir també, a disposició de l’AEAT, el “registre d’esdeveniments”.

Tant en el cas que els obligats disposin d’un SIF adaptat i optin per remetre voluntàriament els registres a l’AEAT com en el cas que facturin a través de l’aplicació informàtica que, a aquest efecte, pugui desenvolupar l’AEAT (lletra b) anterior, estarem parlant de Sistemes d’emissió de factures verificables” o “Sistemes VERI*FACTU.

Amb el codi “QR” contingut en cada factura, els destinataris de les factures podran comunicar a l’AEAT les dades d’aquesta factura (major control per a l’AEAT en l’encreuament de dades). A més, si l’emissor d’aquesta factura disposa d’un “Sistema VERI*FACTU”, l’AEAT informarà també el destinatari que aquesta factura està registrada en el seu sistema.

Disposar d’un SIF adaptat o facturar a través de l’aplicació de l’AEAT resulta d’aplicació a tots els obligats que utilitzin sistemes informàtics de facturació, amb algunes excepcions, entre les quals destaquen, aquells que portin els llibres registres de factures en Subministrament Immediat d’Informació (SII) i els que, conforme al Reglament de Facturació, no hagin d’ expedir factura. Tampoc és d’aplicació als territoris forals i Canàries, Ceuta i Melilla.

Els fabricants de SIF adaptat hauran de certificar, mitjançant una declaració responsable per escrit i de forma visible en el sistema i en cada versió, que el SIF adaptat compleix amb el que disposa la normativa.

Es preveuen sancions per l’incompliment d’aquesta normativa que poden assolir, per cada exercici, els 150.000 euros per als fabricants i comercialitzadors de sistemes informàtics i els 50.000 euros per als obligats els SIF dels quals no estiguin certificats (adaptats) o haguessin estat objecte d’alteració o modificació els SIF certificats (adaptats).

Cal recordar que la implementació d’aquests nous SIF adaptats no té res a veure amb l’obligació d’emetre “factures electròniques” que, amb caràcter general, és una obligació pendent encara de desenvolupament reglamentari, tot i que, per a determinades facturacions (les efectuades a administracions públiques) són ja obligatòries.

Finalment, cal assenyalar que, si bé l’entrada en vigor d’aquesta obligació estava prevista per al pròxim 1 de juliol de 2025, a causa de l’aprovació tardana de l’Ordre

Els mantindrem al corrent de nous canvis.

Aquesta comunicació té una finalitat exclusivament informativa.
Estem a la seva disposició per a aclarir-li qualsevol dubte.
Qualsevol actuació ha de consultar-se amb els nostres especialistes.

© ADDVERA PARTNERS, S.L.P.

Otros posts